امروزه، قلمرو تربیّت و عوامل اثرگذار بر آن، از مرزهای سنتی فراتر رفته است؛ و افزون برخانواده،عناصر دیگری از جمله رسانه، مدرسه، روابط اجتماعی و مانند آن برکودکان اثر فراوانی بر جا میگذارند. دامان مادر هم چون سرزمین حاصل خیزی است که کودکان هم چون گلهای شادابی در آن می رویند. مادر اثرگذارترین نقش را در شکل دهی شخصیت کودک ایفا میکند، این نقش چنان گسترده و حیاتی است که حتی پیش از تولد کودک را نیز در بر میگیرد. در اهمیّت این مطلب، همین بس که دوران کودکی، مهمترین مرحله رشد کودک به شمار می رود که مادر در آن، نقش اساسیدارد. روان شناسان بر این باورند که کودکی، مهمترین مرحله یا تنها مرحله شکل گیری شخصیت است و مادر اثرگذار ترین عامل در این فرایند است.
در زمینه تربیت کودک، کتاب های بسیاری، با رویکردهای متفاوتی نوشته شده است، با اینحال، هیچ یک از آنها به طور مستقل به بررسی نقش مادر در تربیت کودک نپرداخته و درباره این موضوع چنانکه باید، تحقیق نکرده اند،البته در کنار سایر عوامل اثرگذار، از نقش مادر نیز سخن به میان آمده است، ولی درباره ابعاد این موضوع به طور مستقل بحث نشده است.
این نوشتار، میکوشد با توجه به یافته های علمی وآموزه های دینی، نقش مادر در تربیت کودک را در ابعاد و ساحتهای مختلف( جسمانی، عاطفی، اخلاقی، دینی، عقلانی، اجتماعی ) مورد بررسی قرار دهد.